Divendres a la nit, aprofitant els descomptes de la campanya Enamora't del Modernisme impulsada per l'Ajuntament de Barcelona, vam decidir anar a la Casa Milà per fer la visita comentada "La Pedrera Secreta". Aquest recorregut nocturn (que comença a les 22:30h) consisteix en conèixer, de manera molt especial, l'edifici emblemàtic de Gaudí, fent un viatge al passat i situant als visitants en l'època Noucentista. La posada en escena amb el suport de la música i projeccions d'imatges, encaixen a la perfecció amb les acurades explicacions que ens va fer el guia. Quasi dues hores de visita, que ha estat màgiques.
"'L'arquitectura és art; la mecànica és l'esquelet, però li falta la carn que dóna harmonia, o sigui, la forma que embolica, i un cop obtinguda, l'harmonia tindrà art." Antoni Gaudí
"La Pedrera" va ser el nom amb el que van batejar els barcelonins a la Casa Milà en el moment de ser construïda al 1912. Amb una aparença de muntanya ondulant, inspirat per les onades marines, Antoni Gaudí va voler fer un edifici simulant un paisatge geològic ple de formes orgàniques.
Vista de la galeria de pisos des d'un dels patis interiors de l'edifici. |
L'edifici va ser un encàrrec de l'empresari Pere Milà i Camps i la seva dona Roser Segimon i Artells. La polèmica que va crear l'estructura ve donada per les formes ondulades de la façana de pedra i ferros forjats retorçats simulant algues marines. La Pedrera es el conjunt de dos edificis amb nou plantes, que s'estructuren al voltant de dos patis. L'arquitectura innovadora en forma de 8 que va emprar Gaudí està formada per columnes i plantes lliures de murs de càrrega.
Pugem amb els ascensors als pisos de la planta superior, oberts als visitants i decorats a l'estil de l'època. En l'actualitat, alguns familiars descendents dels antics arrendataris encara hi viuen. Segons ens va explicar el guia, les seves rendes son antigues i estan pagant misèries per pisos de 300m2 en un edifici històric que és Patrimoni de la Humanitat.Mobles dissenyats per Gaudí |
Les rajoles del terra de l'habitació dels nens serà el model emprat posteriorment al paviment del
Passeig de Gràcia. S'hi representen motius marins com el cargol marí, l'estrella de mar i el pop.
Les golfes, que allotjaven els safareigs i els estenedors, configuren un espai aïllant de l'edifici i determinen alhora els diferents nivells del terrat.
L'arc parabòlic com a estructura de sustentació de la coberta. L'estructura recorda al costella d'un esquelet d'una balena. |
Finalment pugem al terrat per unes escales de cargol que donen a un dels 6 badalots o sortides d'escala que també tenien la funció de dipòsits d'aigua. En total hi ha 28 xemeneies, algunes d'elles agrupades, que estan repartides pel terrat esglaonat, batejat com "El Jardí dels Guerrers" per Pere Gimferrer.
Un cop finalitzada la visita guiada, uns cambrers ens esperaven amb unes copes de xampany i uns dolços. No ens ho esperàvem! De veritat que és una visita que val la pena.
Només 4 badalots estan coberts amb la tècnica del trencadís
FITXA:
Casa Milà (La Pedrera)
Carrer Provença, 261-265, cantonada Passeig de Gràcia
Metro L5 Diagonal
No hay comentarios:
Publicar un comentario