Aprofitant que dimarts es podia visitar el Palau de la Generalitat i que es celebrava la Diada a Barcelona, amb manifestació inclosa, vaig deixar-me caure per la Plaça Sant Jaume. Pensava que pot ser hi hauria cua per entrar, però quan vaig arribar a la porta a les 10:00 h, tot just l'acabaven d'obrir i no vaig tenir gaires problemes.
Ubicat al centre neuràlgic de la ciutat i davant de la Casa de la Ciutat, el Palau de la Generalitat és un edifici medieval on s'hi troba la seu de govern de la presidència de la Generalitat de Catalunya.
Façana principal de la Plaça Sant Jaume |
L'edifici originàriament va formar part del Call Jueu i va tenir diversos propietaris fins que al 1400 el va adquirir la Diputació del General, institució que vetllava pel compliment de les lleis catalanes. L'entrada original estava situada al carrer de Sant Honorat i ocupava una amplia finca que s'estenia fins el carrer del Bisbe.
![]() |
Macer a sobre la dovella de la porta d´entrada al Palau pel carrer Sant Honorat |
Al segle XV, les obres de reconstrucció i ampliació de l'edifici s'encarregaren al mestre Marc Safont que va crear la part gòtica del conjunt arquitectònic i que encara es conserva actualment. D'ell son: la galeria del primer pis, l'estructura de l'entrada principal que en aquells moments era pel carrer Sant Honorat, les cambres del primer pis, la capella de Sant Jordi i la façana gòtica del carrer del Bisbe.
La galeria gòtica de la planta noble conserva la seva forma original i té una escala lateral similar a les de les cases senyorials de l'època, amb decoracions de roses de traceria a la barana i figures esculpides a cada esglaó.
Davant de l'escala es situa la Capella de Sant Jordi d'estil flamíger. Es tracta d'una sala quadrada amb una coberta amb volta de creueria estrellada. Les mènsules d'on arrenquen els nervis tenen les imatges dels quatre evangelistes i a la clau de volta un Sant Jordi matant al drac.
Galeria gòtica de la planta noble |
Escala que connecta la planta noble amb el pati central, gran exemple de gòtic tardà. |
Retaule de Bernat Martorell del 1437 i frontal brodat d'Antoni Sadurní del 1450, confeccionat amb seda i fils d'or i plata. |
Cent anys després el Palau s'amplia en època renaixentista, respectant sempre les parts existents de l'etapa gòtica. Destaca la Cambra Daurada situada al primer pis. Aquesta sala va ser encarregada a Mateu Capdevila al 1526. La decoració, amb motius heràldics va ser per feta per Joan de Tours i el treball de la fusta dels sostres és obra de Bartomeu Barceló.
Una alta de les ampliacions d'aquest moment va ser la remodelació de l'hort que després de ser pavimentat es va convertir en un pati, més conegut com el Pati dels Tarongers.
Font al Pati dels Tarongers amb la representació de Sant Jordi |
El Saló Sant Jordi de Pere Blai és la sala principal del Palau. Va ser dissenyat com a nova capella del Palau. Té tres naus, cobertes amb diferents voltes de maó a la catalana. Al costat de la capçalera, s'hi situa la cúpula de planta ovalada, que dona llum a la sala i es visible des de la Plaça Sant Jaume.
No hay comentarios:
Publicar un comentario